Vattumannen

dagens horoskop vattumannen
Tisdag 05/12
Grattis till dig! Karriärframsteg är i vinden! Om du har velat skapa en drömkarriär kommer du att kunna göra det idag. Om du har hoppats på att starta ett eget företag, vänta inte en stund till. Nästa år bör bli ett framgångsrikt och lönsamt år för dig, även om det inte utan dess överraskningar.

Fiskarna

dagens horoskop fiskarna
Tisdag 05/12
En affärsmöjlighet i en avlägsen stat eller till och med främmande land kan vara på gång. Det kan kräva mycket resor eller kanske till och med flytt. Du kanske har blandade känslor om det, men det är osannolikt att du tackar nej till det. Det här kan bli en riktig paus! Din hälsa under det kommande året bör vara robust och glödande, och du kommer att ha energin att ta dig an vilket projekt du vill.

Väduren

dagens horoskop väduren
Tisdag 05/12
En chans att öka din inkomst kan komma din väg. Det kan innebära extra arbete eller investeringar. Investeringar som involverar mark eller andra fastigheter kan vara särskilt lönsamma nu. Det kan också vara kontrakt eller juridiska papper inblandade som ger pengar din väg, så var beredd. I slutet av detta år bör du se dig mer ekonomiskt säker än du var i början.

Oxen

dagens horoskop oxen
Tisdag 05/12
Ett partnerskap som kan ha gått stadigt framåt kan tyckas ha stannat i sina spår. Detta kan innebära antingen affärer eller romantik. Det här är inte en bra tid att försöka pressa din partner mot framsteg. Du kommer bara att möta envis motstånd, vilket kommer att sakta ner ännu mer. Ha tålamod och låt saker utvecklas i sin egen tid.

Tvillingarna

dagens horoskop tvillingarna
Tisdag 05/12
Du bör vara på din topp av hälsa. Fysiskt känner du dig stark och energisk. Du är i det fysiska och mentala utrymmet för att utföra underverk, så bli inte förvånad om du gör just det idag. Detta kan ge dig löftet om en ljusare framtid inom de kreativa, professionella och finansiella domänerna.

Kräftan

dagens horoskop kräftan
Tisdag 05/12
Resultatet av en kreativ innovation du har arbetat med borde göra sig uppenbar idag. Du kommer att bli positivt överraskad! Din uppfinningsrikedom borde löna sig stort, och dina prestationer kommer inte att gå obemärkt förbi. Du kommer sannolikt att njuta av positiv feedback, erkännande och ljusa utsikter för den framtida utvecklingen av dina idéer. På kvällen, gå ut och ha det bra.

Lejonet

dagens horoskop lejonet
Tisdag 05/12
Möjligheten att driva ett företag utanför ditt hem kan uppstå idag, kanske med ett metafysiskt ämne. Bli inte förvånad om det tar fart direkt. Vänner eller tidigare affärsbekanta kanske vill vara med. Detta är värt att seriöst överväga. Fördelar genom andras ansträngningar är starkt indikerade nu. Var beredd på en fantastisk framtid och börja njuta av den nu!

Ljungfrun

dagens horoskop ljungfrun
Tisdag 05/12
En granne kanske har det svårt och behöver lite extra stöd nu. En ny verksamhet kan öppna upp i ditt närområde som på något sätt öppnar dörrar för dig. Det kan vara en ny anställningsmöjlighet eller det kan innebära ett mer effektivt sätt att arbeta i ditt nuvarande yrke. Bli inte förvånad om du spenderar mycket tid på att köra runt idag.

Vågen

dagens horoskop vågen
Tisdag 05/12
När karriär- och pengafrågor fortsätter att utvecklas för dig, kan fler idéer och möjligheter för att vidga dina horisonter komma till dig. Du kan ha svårt att avgöra vilka som är mest praktiska nu. Det kan hjälpa att göra en lista och sedan bedöma vilka du vill använda. Räkna med mycket action och många förändringar, särskilt när det gäller affärsmöjligheter.

Skorpionen

dagens horoskop skorpionen
Tisdag 05/12
Din energi och entusiasm är på högsta nivå. Ditt liv, din verksamhet och dina pengar går väldigt bra, och det finns inga tecken på att detta kommer att förändras inom kort. Romantik ska också gå väldigt bra. Detta borde göra underverk för din självbild. Vad du än har gjort, fortsätt så! Du har mycket att se fram emot.

Skytten

dagens horoskop skytten
Tisdag 05/12
Spänningar mellan dig och en affärspartner kan få dig att tvivla på din professionella framtid i den nuvarande situationen. Slösa inte för mycket tid på att oroa dig för det. Du kanske inte är medveten om det nu, men karriär- och pengafrågor går bra och kommer sannolikt att fortsätta så här ett tag till. Naturligtvis beror det på dig och vad du är villig att göra för att hålla det igång.

Stenbocken

dagens horoskop stenbocken
Tisdag 05/12
En långsiktig dröm som du har arbetat för länge kan äntligen visa tecken på att gå i uppfyllelse. Du känner dig extra energisk och entusiastisk nu, så du kanske känner dig motiverad att ge det en sista push för att äntligen förverkliga din dröm. Du kommer förmodligen att gå ut med vänner eller medlemmar i en grupp du tillhör och fira ikväll.

Horoskop – vad är det egentligen det? Vi ser det i tidningar och på nätet, och vi är många som gärna stannar upp vid vårt stjärntecknen för att läsa om vad som väntar. Vad bjuder morgondagen på? Rikedom, ett nytt jobb, passionerad kärlek?

Här ska vi inte berätta om kommande händelser. Däremot ska vi ta en titt på vad horoskop är, hur länge de har funnits och hur de en gång började användas. Oavsett om du benhårt tror på vad stjärnorna säger eller bara är nyfiken på horoskop i största allmänhet  – följ med när vi beger oss ut på en resa bland stjärntecken och himlakroppar för att kika närmare på astrologins sällsamma värld med ditt horoskop.

Vad betyder ordet horoskop?

Ordet horoskop kommer ursprungligen från grekiskan och är en kombination av två ord: hora, som betyder timme, och skopos, som betyder iakttagare eller observatör. Horoskop betyder alltså rent bokstavligt iakttagare av timmar, eller förenklat, tidens observatör.

Av detta förstår vi att tiden är viktig när det handlar om horoskop. Men vad menas då med att ”observera tiden”? Hur exakt gör man det?

Vad är ett horoskop?

Ett horoskop är en förutsägelse, eller prognos, för framtiden och vad som kommer att hända. De bygger på astrologiska iakttagelser av himlakropparnas positioner, främst för solen, månen och planeterna. Genom att se var på himlen dessa himlakroppar befinner sig vid en specifik tidpunkt kan man få fram information om både nutiden och framtiden.

Horoskop är inget nytt fenomen. Tvärtom så har det ett gediget förflutet med anor från flera tusentals år tillbaka. De första horoskopen kan spåras till antikens Babylonien där präster tog hjälp av stjärnornas rörelser för att tolka händelser på jorden. På den tiden var det främst väder och naturfenomen som man efterfrågade för att få veta vad man kunde förvänta sig om odlingen och jordbruket.

Idag förknippar man först och främst horoskop med de olika stjärntecknen. Detta är dock bara ett av många sorters horoskop, och det man brukar kalla solhoroskop. Solen rör sig genom de olika stjärntecknen under året, och den position där solen befinner sig vid en persons födelse avgör deras soltecken, eller stjärntecken. De tolv stjärntecknen är:

 1. Väduren (21 mars – 19 april)
 2. Oxen (20 april – 20 maj)
 3. Tvillingarna (21 maj – 20 juni)
 4. Kräftan (21 juni – 22 juli)
 5. Lejonet (23 juli – 22 augusti)
 6. Jungfrun (23 augusti – 22 september)
 7. Vågen (23 september – 22 oktober)
 8. Skorpionen (23 oktober – 21 november)
 9. Skytten (22 november – 21 december)
 10. Stenbocken (22 december – 19 januari)
 11. Vattumannen (20 januari – 18 februari)
 12. Fiskarna (19 februari – 20 mars)

Hur fungerar ett horoskop?

Så vad har då stjärnorna att lära oss? Och hur kommer det sig att positionerna av himlakropparna kan påverka våra personligheter och vad som kommer hända oss i livet?

Enligt astrologerna finns det en koppling mellan våra personligheter och den energi som utsändes av himlakropparna vid vårt födelseögonblick. Astrologerna utgår från bland annat följande punkter när de upprättar ett födelsehoroskop:

 • Energiflöden och planeternas inbördes förhållande. Planeternas positioner skapar olika flöden och egenskaper hos energier som i sin tur påverkar jorden och människorna som finns här. Då planeterna hela tiden flyttar sig ändras också dessa energiflöden.
 • Förhållanden mellan stjärnor: Också mellan stjärnorna finns energier, och genom att mäta vinklarna mellan stjärnorna i ett visst givet ögonblick kan man få fram vilken påverkan dessa har på en människa i hennes födelseögonblick.
 • Symbolik: Alla himlakroppar och stjärntecken står som symboler för en viss egenskap och energi. Bland planeterna har vi exempelvis Mars som står för handlingskraft och styrka och Venus som förknippas med skönhet och kärlek. Också detta är sådant som räknas in i våra personliga födelsehoroskop.
 • Astrologiska hus: Himlen delas in i tolv astrologiska hus. Var och en av dessa hus är kopplat till sina egna aspekter, som kärlek, arbete, pengar, hälsa, osv.

Som man lätt inser är det inte bara att titta upp mot himlen och snabbt upprätta ett horoskop för den som vill titta in i framtiden eller kanske veta mer om sina unika egenskaper. Det är betydligt mer komplicerat än så. Att upprätta ett horoskop kräver både kunskaper och erfarenhet, och det finns oändligt med aspekter som man måste ta fasta på. Rent generellt kan man säga att ju fler aspekter man tar med, desto mer precist och exakt blir horoskopet.

Olika typer av horoskop

När man pratar om horoskop till vardags tänker man kanske främst på sådana som förutsäger framtiden. Men det finns flera typer av horoskop, varav några av de vanligaste är:

Födelsehoroskop

Är precis vad det låter – ett horoskop som tar fasta i planeternas och stjärnornas positioner vid tiden för vår födelse och berättar om sådant som våra personligheter och egenskaper, styrkor och svagheter, och även om våra vägval i livet och våra relationer och livskamrater. Dessa horoskop är individuella och är unika för var och en av oss. Ingen har ett helt identiskt födelsehoroskop som någon annan. Även om två personer är födda vid exakt samma tidpunkt, skiljer sig deras horoskop åt beroende på den plats de föddes på. Det är alltså många aspekter som tas fasta på när man upprättar ett födelsehoroskop.

Veckohoroskop

Också här hör vi vad det rör sig om, nämligen förutsägningar om vad som kommer hända en vecka framöver. Till skillnad från födelsehoroskop är detta mer övergripande och gäller många personer som är födda inom ett och samma stjärntecken.

Årshoroskop

Samma som veckohoroskop fast för ett helt år framöver.

Kärlekshoroskop

Vem passar du ihop med? Vilka stjärntecken är särskilt gynnsamma ihop för ett varaktigt förhållande? Och vilka ska man vara lite mer försiktig med?

Karriärhoroskop

Är kopplat till ditt födelsehoroskop på så sätt att dina egenskaper säger mycket om vilka yrkesval som kan lämpa sig för dig. Här kan man också utläsa mer specifikt hur karriären kan se ut för dig i framtiden.

Dagens horoskop

Därmed kommer vi in på det som kallas Dagens horoskop.

Dagens horoskop är det vi ofta hittar i tidningar och på olika sidor på nätet. För varje stjärntecken ges en övergripande sammanfattning av vad man kan vänta sig av dagen. Man utgår man från de aktuella positionerna av solen, månen och planeterna, och ser på olika aspekter som medgångar, motgångar, vad man bör vara uppmärksam på och hur man på bästa sätt kan dra nytta av den astrologiska inverkan som råder för stunden.

Sammanfattning

Horoskop har gamla anor och speglar tron att himlakropparnas positioner påverkar livet. Solhoroskop, eller födelsehoroskop, baseras på solens position vid födelse och fastställer soltecken. Astrologer använder symbolik, hus och himlakroppars förhållanden för att upprätta enskilda horoskop åt människor, där både kärleken och karriären ges plats för den som önskar. ”Dagens horoskop” är kanske det vi mest förknippar med horoskop. Här ges korta råd baserat på aktuella himlakroppspositioner.

Det diskuteras mycket om det går att lita på horoskop eller ej. Vissa är för, andra emot. En sak är dock säker: de slutar aldrig att fascinera. Det kan vi nog alla hålla med om när vi blickar upp den vackra och hemlighetsfulla stjärnhimlen.

Författare