Vattumannen

dagens horoskop vattumannen
Tisdag 21/05
Du kan lätt komma fram till sanningen idag, Vattumannen, så tveka inte att göra det. Om du kommer till en korsning och ingen verkar veta vem som ska gå härnäst, ta initiativet och gå. Det kanske inte är en dålig idé att signalera dina avsikter till de andra förarna innan du gör ditt drag. Att vara aggressiv med dina handlingar betyder inte att du måste vara hänsynslös.

Fiskarna

dagens horoskop fiskarna
Tisdag 21/05
Du kanske vill hålla ditt skepp på en jämn köl idag, Fiskarna, men kom ihåg att oavsett hur mycket du än försöker så kanske detta helt enkelt inte är möjligt. Vinden blåser ganska hårt och du kanske bara måste trimma segel och köra full fart framåt. Du kommer att röra dig mycket snabbare, men det kommer också att innebära att du är mer benägen att kapsejsa. Lev på kanten.

Väduren

dagens horoskop väduren
Tisdag 21/05
Det här är din dag att lysa i många avseenden, Väduren. Åtgärden du gör är precis i mål, så dra tillbaka din pil så långt du kan innan du låter den flyga. Det finns en tyst styrka i ditt väsen som kommer ut ibland. När det gör det, kommer folk att notera det för miles runt. Idag ger dig möjligheten att visa din otroliga styrka och passion för världen. Håll inte tillbaka.

Oxen

dagens horoskop oxen
Tisdag 21/05
Du kan undra varför alla måste vara så allvarliga och känslomässiga helt plötsligt. Du kommer sannolikt att känna så här också. Ta detta som en påminnelse om att det finns många olika samhällsklasser och att alla inte nödvändigtvis korsar din väg. Dessa krafter är benägna att göra sig kända på ett ganska traumatiskt sätt idag. Förbered dig på att försvara dig själv och dina motiv, Oxen.

Tvillingarna

dagens horoskop tvillingarna
Tisdag 21/05
Stå inte ut med någons elände, Tvillingarna. Din tid är för dyrbar och din energi för kraftfull för att slösa på dem som ser dig som en vän med fint väder eller en känslomässig krycka. Koncentrera dig på dina egna problem. Om någon har en snyfthistoria, berätta för honom eller henne exakt vad du tycker. Inget behov av att fylla den ärliga sanningen med en massa ludd bara för att få den andra personen att må bra.

Kräftan

dagens horoskop kräftan
Tisdag 21/05
Du kanske har den intellektuella sidan av ekvationen helt inställd i ditt huvud, Kräftan. Du har samlat in all fakta och har utarbetat all data på ett sådant sätt att det är omöjligt för någon att skylla på dina beräkningar. Tro inte att du är klar, för det finns en del av bilden kvar att ta hänsyn till – känslor. Extrema känslor kan sätta en skiftnyckel i dina planer. Var redo.

Lejonet

dagens horoskop lejonet
Tisdag 21/05
Andra människor kan ha svårt att navigera genom dagen, tack vare intensiteten och korruptionen som sannolikt kommer att dyka upp. Du har inget att oroa dig för, Leo, eftersom din anpassningsbara natur är perfekt lämpad för att hantera de envisa krafter som sannolikt kommer att resa sina huvuden. Det här är ett bra tillfälle att rensa ur garderoben och slänga saker du inte längre behöver. Var hänsynslös.

Ljungfrun

dagens horoskop ljungfrun
Tisdag 21/05
Säkra din bunker och se till att den är fullt utrustad med tungt artilleri, för det kommer säkert att bli en strid, Jungfrun. Lita på att du måste vara helt förberedd för att gå in i kampen idag, för det gör du. Det finns några strider som du faktiskt gillar – de som får saker att rulla på och ger resultat. Det kommer snart att stå klart vilken typ det är.

Vågen

dagens horoskop vågen
Tisdag 21/05
Du tenderar att bli ganska känslosam över saker även om du inte alltid visar det framträdande för omvärlden, Vågen. Skillnaden i dag är att fler människor sannolikt öppet agerar sina känslor, så att du i sin tur kan känna dig säkrare om att exponera dina sanna känslor för människorna omkring dig. Tro på att du kommer att hitta vänner som delar liknande åsikter den här dagen.

Skorpionen

dagens horoskop skorpionen
Tisdag 21/05
Om situationerna blir för varma och tunga, Skorpionen, är din första instinkt att springa iväg eller hoppa till nästa ämne innan någon märker att du undviker de allvarliga. Det är ett sätt att hantera dagens intensitet, men innerst inne vet du att det inte är det bästa. Vad du verkligen behöver göra är att gräva djupt och dra nytta av denna känslomässiga energi för att noggrant ta hand om saker istället för att skumma över dem.

Skytten

dagens horoskop skytten
Tisdag 21/05
Ditt agerande idag skulle kunna ta ett undersökande tillvägagångssätt, Skytten. Du kan undersöka mycket djupare än vanligt när du letar människors ögon efter de svar du söker. Ta gärna aggressiva åtgärder baserat på dina maginstinkter. Använd dina kraftfulla känslor som ett verktyg istället för något som håller dig tillbaka. Folk kan komma till dig för att få råd, och du är i den perfekta positionen att ge det.

Stenbocken

dagens horoskop stenbocken
Tisdag 21/05
Din modiga styrka och önskan att ta en ledarroll kan vara ett hot mot andra idag, Stenbocken. Var försiktig med att automatiskt inta den dominerande ställningen innan du lär dig vad andra människor tycker om situationen. Du kan göra några drastiska misstag om du inte ser upp för andras välmående. Saker och ting kan bli ganska känslomässiga, så akta dig för potentiella flare-ups.

Horoskop – vad är det egentligen det? Vi ser det i tidningar och på nätet, och vi är många som gärna stannar upp vid vårt stjärntecknen för att läsa om vad som väntar. Vad bjuder morgondagen på? Rikedom, ett nytt jobb, passionerad kärlek?

Här ska vi inte berätta om kommande händelser. Däremot ska vi ta en titt på vad horoskop är, hur länge de har funnits och hur de en gång började användas. Oavsett om du benhårt tror på vad stjärnorna säger eller bara är nyfiken på horoskop i största allmänhet  – följ med när vi beger oss ut på en resa bland stjärntecken och himlakroppar för att kika närmare på astrologins sällsamma värld med ditt horoskop.

Vad betyder ordet horoskop?

Ordet horoskop kommer ursprungligen från grekiskan och är en kombination av två ord: hora, som betyder timme, och skopos, som betyder iakttagare eller observatör. Horoskop betyder alltså rent bokstavligt iakttagare av timmar, eller förenklat, tidens observatör.

Av detta förstår vi att tiden är viktig när det handlar om horoskop. Men vad menas då med att ”observera tiden”? Hur exakt gör man det?

Vad är ett horoskop?

Ett horoskop är en förutsägelse, eller prognos, för framtiden och vad som kommer att hända. De bygger på astrologiska iakttagelser av himlakropparnas positioner, främst för solen, månen och planeterna. Genom att se var på himlen dessa himlakroppar befinner sig vid en specifik tidpunkt kan man få fram information om både nutiden och framtiden.

Horoskop är inget nytt fenomen. Tvärtom så har det ett gediget förflutet med anor från flera tusentals år tillbaka. De första horoskopen kan spåras till antikens Babylonien där präster tog hjälp av stjärnornas rörelser för att tolka händelser på jorden. På den tiden var det främst väder och naturfenomen som man efterfrågade för att få veta vad man kunde förvänta sig om odlingen och jordbruket.

Idag förknippar man först och främst horoskop med de olika stjärntecknen. Detta är dock bara ett av många sorters horoskop, och det man brukar kalla solhoroskop. Solen rör sig genom de olika stjärntecknen under året, och den position där solen befinner sig vid en persons födelse avgör deras soltecken, eller stjärntecken. De tolv stjärntecknen är:

 1. Väduren (21 mars – 19 april)
 2. Oxen (20 april – 20 maj)
 3. Tvillingarna (21 maj – 20 juni)
 4. Kräftan (21 juni – 22 juli)
 5. Lejonet (23 juli – 22 augusti)
 6. Jungfrun (23 augusti – 22 september)
 7. Vågen (23 september – 22 oktober)
 8. Skorpionen (23 oktober – 21 november)
 9. Skytten (22 november – 21 december)
 10. Stenbocken (22 december – 19 januari)
 11. Vattumannen (20 januari – 18 februari)
 12. Fiskarna (19 februari – 20 mars)

Hur fungerar ett horoskop?

Så vad har då stjärnorna att lära oss? Och hur kommer det sig att positionerna av himlakropparna kan påverka våra personligheter och vad som kommer hända oss i livet?

Enligt astrologerna finns det en koppling mellan våra personligheter och den energi som utsändes av himlakropparna vid vårt födelseögonblick. Astrologerna utgår från bland annat följande punkter när de upprättar ett födelsehoroskop:

 • Energiflöden och planeternas inbördes förhållande. Planeternas positioner skapar olika flöden och egenskaper hos energier som i sin tur påverkar jorden och människorna som finns här. Då planeterna hela tiden flyttar sig ändras också dessa energiflöden.
 • Förhållanden mellan stjärnor: Också mellan stjärnorna finns energier, och genom att mäta vinklarna mellan stjärnorna i ett visst givet ögonblick kan man få fram vilken påverkan dessa har på en människa i hennes födelseögonblick.
 • Symbolik: Alla himlakroppar och stjärntecken står som symboler för en viss egenskap och energi. Bland planeterna har vi exempelvis Mars som står för handlingskraft och styrka och Venus som förknippas med skönhet och kärlek. Också detta är sådant som räknas in i våra personliga födelsehoroskop.
 • Astrologiska hus: Himlen delas in i tolv astrologiska hus. Var och en av dessa hus är kopplat till sina egna aspekter, som kärlek, arbete, pengar, hälsa, osv.

Som man lätt inser är det inte bara att titta upp mot himlen och snabbt upprätta ett horoskop för den som vill titta in i framtiden eller kanske veta mer om sina unika egenskaper. Det är betydligt mer komplicerat än så. Att upprätta ett horoskop kräver både kunskaper och erfarenhet, och det finns oändligt med aspekter som man måste ta fasta på. Rent generellt kan man säga att ju fler aspekter man tar med, desto mer precist och exakt blir horoskopet.

Olika typer av horoskop

När man pratar om horoskop till vardags tänker man kanske främst på sådana som förutsäger framtiden. Men det finns flera typer av horoskop, varav några av de vanligaste är:

Födelsehoroskop

Är precis vad det låter – ett horoskop som tar fasta i planeternas och stjärnornas positioner vid tiden för vår födelse och berättar om sådant som våra personligheter och egenskaper, styrkor och svagheter, och även om våra vägval i livet och våra relationer och livskamrater. Dessa horoskop är individuella och är unika för var och en av oss. Ingen har ett helt identiskt födelsehoroskop som någon annan. Även om två personer är födda vid exakt samma tidpunkt, skiljer sig deras horoskop åt beroende på den plats de föddes på. Det är alltså många aspekter som tas fasta på när man upprättar ett födelsehoroskop.

Veckohoroskop

Också här hör vi vad det rör sig om, nämligen förutsägningar om vad som kommer hända en vecka framöver. Till skillnad från födelsehoroskop är detta mer övergripande och gäller många personer som är födda inom ett och samma stjärntecken.

Årshoroskop

Samma som veckohoroskop fast för ett helt år framöver.

Kärlekshoroskop

Vem passar du ihop med? Vilka stjärntecken är särskilt gynnsamma ihop för ett varaktigt förhållande? Och vilka ska man vara lite mer försiktig med?

Karriärhoroskop

Är kopplat till ditt födelsehoroskop på så sätt att dina egenskaper säger mycket om vilka yrkesval som kan lämpa sig för dig. Här kan man också utläsa mer specifikt hur karriären kan se ut för dig i framtiden.

Dagens horoskop

Därmed kommer vi in på det som kallas Dagens horoskop.

Dagens horoskop är det vi ofta hittar i tidningar och på olika sidor på nätet. För varje stjärntecken ges en övergripande sammanfattning av vad man kan vänta sig av dagen. Man utgår man från de aktuella positionerna av solen, månen och planeterna, och ser på olika aspekter som medgångar, motgångar, vad man bör vara uppmärksam på och hur man på bästa sätt kan dra nytta av den astrologiska inverkan som råder för stunden.

Sammanfattning

Horoskop har gamla anor och speglar tron att himlakropparnas positioner påverkar livet. Solhoroskop, eller födelsehoroskop, baseras på solens position vid födelse och fastställer soltecken. Astrologer använder symbolik, hus och himlakroppars förhållanden för att upprätta enskilda horoskop åt människor, där både kärleken och karriären ges plats för den som önskar. ”Dagens horoskop” är kanske det vi mest förknippar med horoskop. Här ges korta råd baserat på aktuella himlakroppspositioner.

Det diskuteras mycket om det går att lita på horoskop eller ej. Vissa är för, andra emot. En sak är dock säker: de slutar aldrig att fascinera. Det kan vi nog alla hålla med om när vi blickar upp den vackra och hemlighetsfulla stjärnhimlen.

Författare